Domiciliul fiscal în situația creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central

contribuabili
domiciliul fiscal

În situația creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central, prin domiciliu fiscal se înțelege:

a) în cazul persoanelor fizice, adresa unde își au domiciliul, conform legii, ori adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta diferă față de domiciliu;

b) în situația persoanelor fizice care derulează activități economice în mod independent sau întreprind profesii liberale, sediul activității sau locul unde se derulează efectiv activitatea principală;

c) în cazul persoanelor juridice, sediul social sau locul unde se exercită gestiunea administrativă și conducerea efectivă a afacerilor, în situația în care acestea nu se execută la sediul social declarat;

d) în cazul asocierilor și alte entități care nu au personalitate juridică, sediul acestora sau locul unde se întreprind efectiv activitatea principală.

Ce se înțelege prin adresa unde locuiesc ?

Prin adresa unde locuiesc efectiv, se înțelege adresa locuinței pe care o persoană o utilizează în mod continuu peste 183 de zile în decursul unui an calendaristic, orice întrerupere de până la 30 de zile nu sunt luate în considerare.

În situația în care șederea are un scop exclusiv de vizită, concediu, tratament sau alte scopuri particulare asemănătoare și nu este mai mare decât perioada unui an calendaristic, nu se consideră adresa unde locuiesc efectiv.

În cazul în care domiciliul fiscal nu se poate definii conform celor precizate mai sus domiciliul fiscal va fi locul în care se regăsesc majoritatea activelor.

 


2 Comments

  1. august 16, 2023

    Un domiciliu fiscal corect si regulat este un factor important pentru toate persoanele si entitatile care sunt supuse impozitarii si trebuie sa respecte prevederile legii in acest sens. Toate detaliile referitoare la acest subiect au fost mentionate mai sus, iar informatiile sunt utile tuturor celor care sunt implicati in materia impozitarii. Speram ca aceste informatii va vor ajuta sa gestionati cu usurinta domiciliul fiscal.

    reply
  2. aprilie 13, 2023

    Un domiciliu fiscal corect definit este esential pentru o corecta administrare a impozitelor si taxelor, prin urmare este foarte important sa avem clar definit acest aspect. Cum s-a aratat, regulile privind determinarea domiciliului fiscal pot fi uneori complicate sau sa difere in functie de antreprenor si de context. Prin urmare, acest subiect merita toata atentia si, inainte de luarea oricaror decizii, ar trebui consultat un specialist in materie de impozitare.

    reply

Leave a Comment

Pagini: 1 2