Convenții civile 2017
Posted by admin on 09/02/2017 in Fără categorie with 6 commentsLegislația fiscală permite încheierea de convenții civile cu persoanele fizice (lipsite de personalitate juridică), pentru anumite activități ocazionale.
Veniturile din aceste convenții civile vor fi considerate conform noului cod fiscal în 2017 venituri din alte surse.
În cadrul acestor venituri sunt cuprinse veniturile obținute de persoanele fizice neînregistrate fiscal și care desfășoară activități de prestări servicii, comerț, producție, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, conform codului fiscal.
Echipa de Contabilitate București vă poate oferii o părere avizată și profesională asupra tuturor taxelor și impozitelor datorate la fisc și totodată vă ajutăm în minimizarea acestora.
Impozitul pe venit aferent contractelor civile va fi în sumă de 16 % și va fi reținut la sursă ( de către plătitori ), în momentul înregistrării în contul curent sau contul de depozit al beneficiarului.
Obligația beneficiarului acestui venit aferent convenției civile, este să achite impozitul până pe data de 25 a lunii următoare înregistrării în cont și va fi achitat la bugetul de stat.
Impozitul pe venit se declară de către plătitor în formularul 100 ( Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat ) și în formularul 205 ( Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă, veniturile din jocuri de noroc și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit ).
Cine nu datorează contribuții la asigurările sociale de sănătate în 2017.
Persoanele fizice care nu plătesc contribuții CASS pentru veniturile din convenții civile sunt cei care obțin și alte tipuri de venituri cum ar fii:
- șomaj
- indemnizație creștere copil
- ajutor social
- venituri din pensii
- salarii sau venituri asimilate salariilor
- activități independente
- venituri din asocierea cu persoane juridice
- venituri din activități agricole
- indemnizații pentru incapacitatea temporară de muncă
Veniturile din convenții civile, respectiv alte surse de venituri situate sub pragul salariului minim la nivel național respectiv 1450 lei, nu se vor achita contribuții sociale de sănătate.
Obligațiile anuale de plată a CASS se stabilesc de organul fiscal competent și se vor plătii în cel mult 60 de zile de la data comunicării.
Persoanele care încheie convenție civilă nu sunt obligați să țină o evidență contabilă.
Categorie: Contabilitate București