Impozitarea diurnei în 2016 !

Impozitarea diurnei în 2016;

De ce este important să știm care sunt valorile indemnizației pentru delegare și detașare valabile în cazul bugetarilor? Pentru că ele, de fapt, reprezintă un indicator pentru calculul diurnei neimpozabile și în cazul companiilor private.

Când o companie privată se hotărăște să acorde o diurnă de orice fel, internă sau externă, a cărei valoare depășește de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariații din instituțiile publice, atunci taxele de plătit sunt diferite, diurna va fi supusă impozitului pe salarii (16%) și va fi inclusă în baza lunară pentru contribuții sociale obligatorii.

Dacă societatea în cauză acordă o diurnă în limita a de 2,5 ori fata de indemnizația bugetarilor, calculul taxelor se schimbă. De ce? Pentru că nu se mai plătește impozit, nefiind inclusă în venituri salariale și pentru că nu va fi cuprinsă în baza de calcul pentru contribuțiile sociale.

Este foarte important de știut că valoarea maximă pentru o diurnă neimpozabilă în cazul salariaților din privat este din 27 Ianuarie 2015 de 42,5 lei pe zi (adică 2,5 x 17 lei adică diurna zilnică pentru bugetari).

Pentru consultații și servicii complete de contabilitate nu ezitați să apelați la o ”firmă contabilitate București” Compania de Contabilitate Buznea S.R.L, care vă poate oferii un sfat avizat.

 


0 Comments

Leave a Comment