Comercianții, sunt obligați să-și instaleze POS-uri și să accepte plata cu cardul dacă au cifra de afaceri de peste 10,000 euro
Cine este vizat
comercianţii care vând în cantităţi mici către populaţie şi care trebuie să accepte plata cu cardul se regăsesc supermarketurile sau magazinele universale, cu condiţia ca cifra de afaceri anuală să fie de cel puţin 10.000 de euro.
Tot de la începutul acestui an, firmele ce furnizează servicii de utilitate publică şi instituţiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată, sunt constrânși să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit/credit. Astfel, acceptarea plăţilor cu cardul, spre exemplu, a impozitelor şi taxelor locale este obligatorie din 2017 pentru autorităţi, nu doar opţională, aşa cum a fost până acum.
Nou: Se pot retrage Cash de la ghișeul comercianților în limită de 200 Lei.
Comercianții care au instalate POS pot să acorde avansuri de numerar la cererea clienților care fac cumpărături în unitatea respectivă.
Avansul de numerar se acordă în sumă de maxim 200 de lei şi trebuie trecut în mod distinct pe bonul fiscal emis de comerciant. Dacă numerarul disponibil pe CARD nu acopereră suma cerută de client, comerciantul trebuie să acorde suma care este disponibilă disponibilă.
Agenţii economici care acordă înprumut în numerar sunt obligaţi să afişeze, la loc vizibil, un semn privind acordarea avansului în numerar, dar și informaţii privind costurile acestui serviciu.
Conform Legii nr. 209/2016, comercianții care acceptă sistemul de acordare a avansurilor în numerar sunt obligați să încheie, cu emitenţii cardurilor, un contract cu clauza care face referire la acceptarea acestui serviciului.
În timpul derulării contractelor încheiate în acest sens, băncile emitente de carduri au obligația să instaleze, la solicitarea firmelor sau a instituţiilor publice, terminale de plată, în cel mult 30 de zile de la redactarea solicitării.
Deasemenea, băncile trebuie să asigure infrastructura şi dotările proprii necesare pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi (adică cel târziu până la 1 aprilie 2017).
Tranzacţiile privind avansul în numerar sunt considerate ca și retrageri de numerar din bancomat, iar comisioanele acestor tranzacţii se determină potrivit contractelor în încheiate între părţi.
Comercianţii pot avea un comision de retragere care nu trebuie să depășească 1 % din valoarea avansului acordat.
Deci, comerciantul trebuie să plătească, lunar, un comision către bancă, iar clienţii, la deasemenea, trebuie să suporte comisionul de până la 1% din valoarea banilor acordaţi.
Sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 209/2016
Comercianții care nu vor respecta prevederile intrate recent în vigoare pot fi sancţionate cu amenzi între 5.000 şi 7.500 de lei, iar instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi etc., dar şi companiile furnizoare de servicii de utilitate publică riscă amenzi între 20.000 şi 50.000 de lei dacă refuză plata cu cardul.
Amenzi se aplică și pentru ne afișarea semnelor privind acordarea de avansuri în numerar, sancțiuni cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei.
Articole similare
Contribuțiile sociale datorate de PFA în 2017
Modificări ale codului fiscal în 2017
Declarația 101, cine are obligația să o depună în 2017 ?