Ce este declarația de beneficiar real și cum te poate ajuta o firmă de contabilitate București să scapi de grijile depunerii declarațiilor

Pe cât lung este titlul acestui articol, pe atât de important a fost anul 2021 pentru toate firmele din România care s-au confruntat cu depunerea declarației de beneficiar real. În urma unui anunț făcut pe nepregătite, toate companiile din România erau obligate să depună această declarație. S-a creat foarte multă confuzie, iar prin acest articol vom încerca să clarificăm unele aspecte.

Ce este declarația de beneficiar real?

Declarația beneficiarului real este o simplă declarație în care sunt trecute informații cu privire la beneficiarii reali ai unei companii. În această declarație sunt trecute datele personale de identificare ale beneficiarilor reali și modul în care aceștia au control asupra acțiunilor și proceselor din cadrul companiei. 

Noi, fiind o firmă de contabilitate București, am primit de la majoritatea clienților noștri următoarea întrebare: “Cine sunt acești beneficiari?” 

Majoritatea beneficiarilor reali sunt cei care dețin acțiuni la firmă sau cei care dețin minim 25% din numărul acestora. Evident, un beneficiar real este administratorul firmei sau cel care este direct responsabil de activitatea societății.

Firmă de contabilitate București – Cum se depune declarația beneficiarului real?

Declarația beneficiarului real este de obicei depusă în persoană de către reprezentantul legal al firmei, la ghișeul de la Registrul Comerțului. O firmă de contabilitate București va putea să depună această declarație pentru dvs. doar dacă este reprezentant legal printr-un notar public. Declarația beneficiarului real mai poate fi depusă și prin corespondență sau prin mijloace electronice.

Pentru anul 2021, termenul depunerii declarației beneficiarului real a fost prelungit până la data de 1 Octombrie.

Cine nu este obligat să depună declarație beneficiarului real?

În timp ce toate SRL, SNC, SA, SCA sau SCS-urile sunt obligate să depună declarația beneficiarului real în termen de 15 zile de la aprobarea situației financiare, PFA, II și IF-urile nu sunt obligate să depună această declarație.

Pentru mai multe întrebări sau servicii prestate de o firmă de contabilitate București, nu ezita să ne contactezi aici.


1 Comment

  1. aprilie 20, 2023

    Acest articol a fost extrem de informativ. Multumim pentru informatii si am inteles ca nici PFA, II si IF-urile nu sunt obligate sa depuna aceasta declaratie. Exceptional!

    reply

Leave a Comment